Oplossing gereedschapswissel – Slijptechniek Enter

Op het jubileumfeest van Slijptechniek Enter op vrijdag 4 april zal Romias zijn automatische gereedschapswisselsysteem voor draaimachines demonstreren. Met dit systeem oogstte de specialist op gebied van industriële automatisering voor de verspanende productie, vorige maand veel bewondering op de Techni-Show.

Veel verspaners herkenden in het systeem een oplossing voor het verder automatiseren van het onbemande draaiproces.

Romias integreerde automatische gereedschapswisseling in de bestaande Romias Compact10 robotcel. Daarmee is het mogelijk naast productbelading tevens de gereedschappen automatisch te wisselen. Een speciale grijper draait de houder los, neemt deze uit en plaatst een nieuwe houder in de turret, waarna het bewerkingsproces weer wordt voortgezet, zonder dat er een operator aan te pas komt. Niet alleen de stationaire gereedschappen maar ook de roterende gereedschappen kunnen hierbij onbemand gewisseld worden.

Romias ontwikkelde het automatische gereedschapwisselsysteem omdat in de praktijk blijkt dat de automatisering vaak wordt beperkt door het aantal beschikbare stationaire en aangedreven gereedschappen op de turret. Vooral bij de bewerking van complexe producten op een draaimachine, waarbij gaten van verschillende diameters moeten worden geboord en draad moet worden getapt, loopt de automatisering vast door de beperking van het aantal beschikbare aangedreven gereedschappen op de turret. Het automatische gereedschapwisselsysteem neemt deze beperking weg. Het eerste systeem is na de Techni-Show gelijk de testfase ingegaan bij één van de klanten van Romias.

Romias zal het systeem opnieuw presenteren op vrijdag 4 april tijdens de festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Slijptechniek Enter. Romias bouwde voor Slijptechniek Enter eerder al een gerobotiseerd gereedschap, spantangen en slijpschijvenset wisselsysteem voor een Anca slijpmachine voor het naslijpen van frezen.

Share this post

De autonome revolutie binnen uw handbereik.

We komen graag in gesprek over
uw toekomst en rendement!