Broodnodige automatiseringen in de bakkerijen

Sinds een aantal jaar groeit het tekort aan vakmensen op de arbeidsmarkt. Ook in de bakkerijen.
Hier vraagt veel zwaar en repeterend werk veel tijd en energie van de bakkers, die ze liever in het ambacht van brood maken steken. Automatisering is hier de slimmere stap naar de toekomst.

Bakkerijen investeren dan ook graag in het welzijn van de vitaliteit van hun medewerkers en heeft Romias Robotics de handen in één geslagen met een jarenlang vooraanstaande partner van de bakkerswereld. Samen met Brouwer Oventechniek in Nijverdal hebben onze engineers een aantal robotcellen ontwikkeld, die veel voorkomende intensieve handelingen met bakplaten en koppels in de ovenkarren overnemen.

Hoogwaardige robotcellen, die elke bakkerij verder helpen in het optimaliseren van hun processen en de bakkers ontlasten in hun dagelijkse liefde om het lekkerste brood te bereiden. Uiteraard zijn de cellen aan te passen aan de beschikbare ruimte en de hoeveelheid werk.

Romias zou Romias niet zijn als ook hier custom made mogelijkheden zijn, zelfs het combineren van de verschillende robotcellen behoort tot de mogelijkheden, waarbij op een beperkte werkvloer veel belastend en herhaald werk kan worden overgenomen.

Industriële Automatiseringsoplossingen

Bakkers hoeven niet meer elke bakplaat uit de kar te pakken en de broodjes eraf in de verpakking. De robot neemt het zware werk over in deze robotcel
klik op de afbeelding om de video te bekijken

Inpakstation - compacte robotcel

Door het hanteren van de bakplaten met, en inpakken van, klein brood, neemt deze cel het fysiek belastende werk over.

De medewerker plaatst volle karren in de centreerunits, die een brede range aan karren aan kunnen. De robot neemt de volle platen eruit, en plaats de broodjes op een transportband.

De lege bakplaat zet hij weer terug op zijn plek in de kar. Zodra de kar vol is kunnen medewerkers deze weer uitnemen en een volle plaatsen. De robot gaat ondertussen door met de andere kar.

bekijk een video

Koppels behandelen - complexe robotcel

Deze mooie automatiseringscel heeft twee industriële robots die volledig in harmonie samenwerken.

De koppels voor groot brood worden hier geleegd en het brood op een uitvoerband geplaatst. De koppels worden uitgeblazen, zodat er geen voerontreiningen in komen en ingevet. De beide centreerunits kunnen een brede range aan karren aan.

Een duidelijk voorbeeld van lichamelijk zwaar repeterend werk dat robots moeiteloos overnemen.

bekijk een video

klik op de afbeelding om de video te bekijken
Twee Fanuc industriële robots vangen het deeg op in koppels en plaatsen de zware koppels in de ovenkarren.
klik op de afbeelding om de video te bekijken

Laden van deeg in koppels - duo robotcel

Twee robots werken samen in een continu proces, op een kleine ruimte het deeg op te vangen vanaf de aanvoerband in de koppels. De zware koppels hoeven de bakkers niet meer in de handen te nemen.

Met hoge snelheid wordt een koppel uit een kar in de centreerunit genomen en gaat klaar staan voor de aanvoer. Volle koppels worden weer teruggezet in de kar.

Complete integratie met het ordersysteem. De softwareprogrammering geeft duidelijk aan om welk deeg / brood het gaat en is de bediening eenvoudig en intuïtief.

bekijk een video

Beladingsstation - handling bakplaten

Een veel gevraagde oplossing voor lichamelijk belastend werk, door de repetitieve handelingen. Deze robotcel biedt duidelijk meerwaarde.

De robot pakt een lege bakplaat en plaats deze op de invoerzijde en neemt de gevulde bakplaten van de uitvoerzijde. Om vervolgens deze in de kar te plaatsen en een lege weer op de band te leggen.

De besturingskast staat standaard naast de cel, maar afhankelijk van de beschikbare ruimte, is deze ook op de centreerunit te plaatsen. De beide centreerunits kunnen een grote variatie aan karren aan.

bekijk een video

Afzetstation of beladingstation voor klein brood. Bakplaten worden door industriele robot gehanteerd.
klik op de afbeelding om de video te bekijken

Focus op ambacht

Dat de vraag stijgt om het, vaak lichamelijk belastende werk, de bakkers uit handen te nemen is logisch. Automatiseringen zijn het antwoord op personeelskrapte en de groeiende vraag om flexibel te kunnen reageren op marktveranderingen. 

Romias Robotics heeft de juiste robotoplossingen voor de juiste job. Of het nu gaat om een industriële robotcel, een extra helpend handje in de vorm van een cobot verplaatsbaar werkstation (UniFlex), of mobiele robot voertuigen (AMR) die het interne transport volledig autonoom kunnen verzorgen, wij hebben de ervaring en kennis in huis. 

Onze automatiseringen gaan door heel Europa. Ook ontwikkelen we automatiseringsoplossingen specifiek op het proces en de ruimte van de verschillende bakkers. Samen met u kijken we naar de slimmere stap voor het vergroten van uw rendement.

Door processen te optimaliseren ziet men snel een positief effect op het welzijn en de vitaliteit van uw medewerkers. De bakkers hoeven hun lichaam minder te belasten en kunnen zo het verschil maken. Door te focus­sen op de kwaliteit van de producten, de receptuur en  de kracht van het ambacht. 

Download de brochure - automatiseringen in de bakkerijen

klik op de afbeelding

Romias Robotics - uw totaal partner voor industriële automatiseringen

Wij zijn in staat u volledig te ontzorgen in het compleet automatiseren van uw productieprocessen,
van de interne logistiek en materiaal handling, het automatiseren van uw machines tot aan het custom made programmeren van intuïtieve software aansturing. Daag onze passie uit en ga voor hoger rendement.

De autonome revolutie binnen uw handbereik.

We komen graag in gesprek over
uw toekomst en rendement!