Waarom automatiseren met een cobot?

De laatste jaren is het gebruik van collaboratieve robots, oftewel cobots, in vele sectoren sterk toegenomen. Deze robots zijn namelijk ontwikkeld om naast uw werknemers te werken. Hiermee werkstromen te automatiseren, repetitieve taken  voor de mensen te verminderen en de productiviteit te verhogen. Hieronder lichten we toe wat cobots doen en waarom het automatiseren van uw workflow met cobots meer rendement brengt.

Wat maakt een robot nu collaboratief en dus een cobot?

Tot voor een aantal jaar waren robotiseringen altijd een afgeschermde robotcel, in verband met de veiligheid van de mensen. Maar in een veranderende markt waar flexibiliteit en kleine series een steeds grotere rol spelen, werd er gezocht naar een meer open manier van automatiseren. In tegenstelling tot traditionele industriële robots, die fysieke barrières nodig hebben om de veiligheid van de mens te garanderen, zijn cobots uitgerust met sensoren en geavanceerde technologie waarmee ze veilig naast mensen kunnen werken. De intelligente software herkent afwijkende data om te reageren op het teamwork met de mens. Ze zijn doorgaans kleiner, lichter en wendbaarder dan traditionele robots, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in kleinere werkruimtes. Cobots kunnen eenvoudig verschillende taken uitvoeren, zoals assemblage, verpakking en materiaalbehandeling. Ook complexere taken, zoals machinebediening, lassen en kwaliteitscontrole worden steeds meer door cobots uitgevoerd, omdat hier vaak geen hoge snelheden en zware objecten bij voorkomen. Om reactietijden en dus veiligheid te garanderen is een cobot uitgerust met een lager vermogen. Een cobot heeft dan ook een aanzienlijk langzamere snelheid en kleinere payload waarmee hij werkt, dan een reguliere industriële robot.

Flexibiliteit en intuïtief

Cobots zijn flexibel ontworpen en kunnen gemakkelijk worden geprogrammeerd of om geprogrammeerd om nieuwe taken uit te voeren, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de industrieën met frequente productwijzigingen en kleine productieseries. Hierdoor is één van de grootste voordelen van het gebruik van cobots in uw workflow, een hogere productiviteit output. Cobots kunnen 24/7 werken zonder pauzes of onderbrekingen, waardoor bedrijven hun rendement eenvoudig kunnen verhogen. Omdat cobots naast mensen kunnen werken, kunnen ze bovendien de repetitieve en vervelende taken overnemen, die kunnen leiden tot vermoeidheid en letsel bij werknemers. Dit kan op zijn beurt het ziekteverzuim terugdringen en de arbeidstevredenheid en vitaliteit verhogen. Iets wat in de huidige arbeidsmarkt ook de krapte enigszins opvangt.
Dé helpende hand in productieland.

Productkwaliteit met een cobot

Cobots kunnen ook de productkwaliteit verbeteren. Ze zijn uitgerust met sensoren en camera’s, die eenvoudig gebreken kunnen opsporen en ervoor kunnen zorgen dat producten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Omdat cobots consistent en nauwkeurig zijn in hun werk, zullen ze fouten en verspilling van materiaal verminderen. Deze reductie in kostenposten zal veelal leiden tot kostenbesparingen voor uw bedrijf.

Ombouwsnelheid

Een groot voordeel van het gebruik van cobots, is dat ze snel en gemakkelijk kunnen worden geherprogrammeerd om nieuwe taken uit te voeren. Hierdoor kan uw bedrijf wendbaarder zijn en snel reageren op de plotselinge veranderingen in de marktvraag. Als u bijvoorbeeld plotseling de productie van een bepaald product moet verhogen, is het een kleine moeite om uw cobots snel te herprogrammeren om andere / nodige taken uit te voeren.

De juiste investering

Cobots zijn bewezen kosteneffectief. Uw Return on Investment is al snel minder dan 1,5 jaar. Dit in tegenstelling tot traditionele industriële robots, die duur kunnen zijn en veel plek vragen van uw productievloer. Cobots zijn relatief betaalbaar en vergen minimaal onderhoud en is een andere grijper voor andere werkzaamheden relatief een kleine investering. Het herinrichten voor andere werkzaamheden is dan ook in principe zelf te programmeren en hoeft er geen software engineer aan te pas te komen. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor het MKB. Van deze kleine en middelgrote bedrijven, wordt op vele vlakken van hun productie steeds meer gevraagd en wordt het steeds interessanter en bijna noodzakelijk om taken met cobots te laten uitvoeren en niet met de traditionele robots.
Cobot automatiseringen werken veilig naast de mens. Een investering die zichzelf erg snel terugverdiend

DE COBOT OPLOSSING VAN ROMIAS ROBOTICS

Veiligheid

Eén van de grootste voordelen is dat cobots ook de veiligheid op de werkplek kunnen verbeteren. Door de zware, gevaarlijke of repetitieve taken op zich te nemen, kunnen cobots het risico op letsel bij uw medewerkers verminderen. Romias werkt met name met de Fanuc CRX cobot series, die wereldwijd geroemd worden voor de kwaliteit, sensitiviteit en hoeveelheid van de sensoren die ze in hun cobots gebruiken. Maar ook de vooruitstrevende besturingssoftware is van een intelligentie niveau dat toonaangevend is in de industrie. Fanuc CRX cobots kunnen dan ook uiterst snel herkennen en reageren, zodat ook bij het werken zonder afscherming tussen mens en robot de veiligheid gegarandeerd wordt.

Waar velen geen rekening mee houden is dat de grijper een wezenlijk onderdeel van de cobot is en dus ook van de veiligheid die gegarandeerd dient te worden. De verschillende tools en grijpers van OnRobot zijn ook collaboratief, dit integenstelling tot de vele cobotoplossingen met adaptieve grijpers. De collaboratieve eigenschappen van de grijpers die wij bij Romias Robotics op de cobotintegraties plaatsen, zorgen er voor dat beklemming bij het oppakken van het product niet voor kan komen. Door de productiviteit te verhogen, de productkwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen, kunnen cobots bedrijven helpen concurrerend te blijven in het snel veranderende zakenlandschap van vandaag de dag. Cobots kunnen ook de veiligheid en tevredenheid van werknemers verbeteren, wat kan leiden tot meer betrokken en productieve werknemers.

Nieuwe medewerkers

Door de productiviteit te verhogen, de productkwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen, kunnen cobots bedrijven helpen concurrerend te blijven in het snel veranderende zakenlandschap van vandaag de dag. Cobots kunnen ook de veiligheid en tevredenheid van werknemers verbeteren, wat kan leiden tot meer betrokken en productieve werknemers.

Natuurlijk zijn er enkele uitdagingen verbonden aan de implementatie van cobots in een workflow. Een van de belangrijkste uitdagingen is ervoor te zorgen dat cobots naadloos worden geïntegreerd in de bestaande workflow. Dit kan betekenen dat de manier waarop taken worden uitgevoerd moet worden herzien en dat werknemers moeten worden omgeschoold om naast de cobots te kunnen werken. Een andere uitdaging is ervoor te zorgen dat de cobots worden geprogrammeerd om taken uit te voeren op een manier die veilig is voor menselijke werknemers. Hiervoor moet wellicht worden samengewerkt met een robotica-expert om ervoor te zorgen dat de cobots correct worden geprogrammeerd en dat de veiligheidsvoorzieningen goed worden geïntegreerd. Tot slot moeten bedrijven ook rekening houden met de mogelijke gevolgen van automatisering voor hun personeel. Hoewel cobots de productiviteit verbeteren en de kosten zullen verlagen, kunnen ze voor sommige werknemers ook leiden tot een gevoel van verdringing van hun baan. Bedrijven moeten transparant zijn met hun werknemers over hun plannen om te automatiseren en informatie en ondersteuning bieden om werknemers te helpen bij de overgang naar een efficiënter proces van mens en robot.

Uw werknemers kunnen zich meer focussen op de productieprocessen, kwaliteit en progressie, waardoor ze hun waarde voor het bedrijf vergroot. Geen repeterend en zwaar werk, maar creativiteit en inzicht.
In een tijdperk waarin een krapte op de arbeidsmarkt het behouden van personeel een belangrijke factor is geworden.

De autonome revolutie binnen uw handbereik.

We komen graag in gesprek over
uw toekomst en rendement!