Automatiseren met een cobot of een robot – wat zijn de verschillen en voordelen
De termen cobots en robots worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn toch echt wezenlijk verschillende vormen van robotiseren. Maar wat zijn nu de daadwerkelijk de verschillen? Wanneer is een cobot automatisering en wanneer is een industriële robot automatisering de beste oplossing? Hieronder laten we zien voor welke toepassingen de robot en cobot het meest geschikt zijn.
De collaboratieve robot (cobot) en robot dragen verschillend bij aan uw rendement optimalisatie
Cobots zijn ontzettend populair bij het automatiseren tegenwoordig. Geen barrières of afgeschermde robotcellen meer nodig, want de collaboratieve robot zitten vol met sensoren en beveiligingsmechanismen. Betekent dit dan ook vandaag de dag, dat dit de aan te schaffen automatisering is? Het maken van de meest passende keuze voor de inzet van een cobot, in plaats van een robot, is met name afhankelijk van de processen die u wilt automatiseren. Welke automatiseringsvraagstukken zijn er nu of verwacht in de toekomst wellicht te hebben? Wij gaan samen met u de productieprocessen door en adviseren u hier graag in. Maar laten we eerst u een duidelijk beeld geven, wat nu een collaboratieve robot (cobot) is. Wat deze kan en hoe is dat in vergelijking met de functionaliteiten van een industriële robotcel. Uiteindelijk hangt de beste optie af van welke proces u wilt automatiseren en hierin zijn de belangrijkste factoren, payload (gewicht), snelheid en flexibiliteit.Mens en robot samen, dan is een cobot je man
Collaboratieve robots zijn ontworpen om samen te werken met mensen. Het doel van een cobot is het ondersteunen van het repeterende werk van operators of overnemen van ergonomisch belastende werkzaamheden. Een cobot, is een volwaardige robot die zelfstandig, maar dus ook veilig in combinatie met uw mensen kan werken. Deze veiligheid wordt gegarandeerd door vele sensoren en beveiligingen in de robotarm, maar ook door beperkingen in snelheid en kracht. Een cobot zal niet de snelheid in handelingen en de hogere payloads aankunnen, die een industriële robot wel kan leveren. Typische ontwikkeling in de maakindustrie is de verwachting vanuit de markt. Lage volumes, hoge diversiteit en complexiteit zorgen er voor dat de mens nog steeds een belangrijk onderdeel in de productie vormt. Deze vraag naar flexibiliteit past precies in het straatje van de cobot. De besturingsoftware en het programmeren van de cobot is veel minder complex dan bij een industriële robotarm. Hierdoor is de automatisering snel flexibel in te zetten voor diverse taken. De collaboratieve robot is dan ook uitermate geschikt om meerdere arbeidsintensieve en repetitieve taken letterlijk uit handen te nemen. Maak kennis met dé helpende hand in productieland – de UniFlex cobotoplossingen van Romias Robotics.Het grote voordeel van een cobot
Eén van de meest belangrijke voordelen van een cobot is dat, in vergelijking met een industriële robot, deze geen omheining nodig hebben voor de veiligheid op de werkvloer. In werkomgevingen waar beperkt ruimte is om naast de mensen een automatisering te laten werken, is dan ook een cobot een passende oplossing. Want naast de compactheid, zijn ze ontwikkeld voor de mobielere toepassingen. Een cobot zit vol met gevoelige detectiesensoren, waardoor de cobot bij aanraking onmiddellijk tot stilstand brengen. De vele veiligheidspunten zorgen ervoor dat de cobotarm te allen tijde weg te drukken is door de medewerkers.
Inzet cobot of robot
Om reactietijden en dus veiligheid te garanderen is een cobot uitgerust met een lagere vermogen en een lagere snelheid waarmee hij werkt, dan een reguliere industriële robot.
Daarom wordt een collaboratieve robot vooral ingezet vanuit een ondersteunende rol. Denk hierbij aan het beladen en ontladen van productiemachines (CNC-machines) en assemblage. Hier is juist het veiligheidsaspect vaak belangrijker dan de snelheid waarmee de werkzaamheden uitgevoerd worden.
Verspanende bedrijven
Met een steeds moeizamere zoektocht naar vakmensen in de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is automatiseren juist bij het monotome repeterende werk de oplossing voor de industrie. Vooral bij verspanende bedrijven is het de nauwkeurigheid en consistentie waarmee een cobot de operators veel repetitief werk uit handen kan nemen, de eenvoud van het programmeren en de verdere indirecte voordelen die dit het bedrijf oplevert, dat de vraag naar cobots is de laatste jaren gigantisch is gestegen.
Investering en ROI
Waar investeer ik vandaag de dag mijn euro in als ik wil automatiseren? De cobot prijs speelt hierbij voor velen een belangrijke rol. Automatisering door middel van een cobot is een investering, die aanzienlijk voordeliger is dan een robot automatisering. Vooral voor het laden van verspanende machine is de return on investment in de huidige arbeidsmarkt zeer gunstig van een cobot. Veel bedrijven hebben binnen 1,5 jaar hun investering in een compleet cobot werkstation al terugverdiend!
Het verschil zit hem in de functionaliteiten.
Net als een cobot kan een robot zelfstandig taken uitvoeren. Het echte verschil wordt echter gemaakt door de complete automatisering, waarvan een cobot of robot deel uitmaakt. Hier komen dan de uitgebreidere functionaliteiten van een robotcel duidelijk naar voren. Een robotcel automatisering kan volledig zelfstandig continu werken. In combinatie met een logistieke automatisering kunnen uw machines daadwerkelijk 24/7 draaien.
Maar met name de extra kracht en snelheid, een automatische grijperwissel, meer opslagcapaciteit en de vergroting van de onbemande productiecapaciteit maken de keuze voor een robot de beste oplossing.
Intuïtieve software
Onze klantspecifieke robotoplossingen zijn voorzien van de Romias MI-software. Een award-winning interface waardoor de robotsystemen al zijn voorbereid op al mogelijke werkstukhandling. De operator of het systeem hoeft alleen aan te geven welk werkstuk moet worden geconfigureerd. Bij een cobot kun je over het algemeen zelf de volledige flow en alle vervolgstappen programmeren via een tablet, waardoor de automatisering flexibel in te zetten is.
De slimmere keuze cobot of robot
Eigenlijk zit het verschil dus niet zozeer in de keuze voor een cobot of een robot, maar meer in de randvoorwaarden van de automatisering. Deze bepalen grotendeels of een configuratie met een cobot of een robotcel de slimmere oplossing is. Eén ding is zeker, automatiseren is tegenwoordig een must in de (maak)industrie en zorgt elk robotsysteem voor extra flexibiliteit en meer productiecapaciteit voor uw bestaande machinepark. Zonder dat u op zoek moet naar extra personeel. Sterker nog uw mensen kunnen zich meer focussen op het werk waar ze goed in zijn en voldoening uit halen.
Als een cobot wordt gebruikt waarvoor hij is ontwikkeld, is het gegarandeerd een uitstekende investering. De aanschaf van bijvoorbeeld een kant-en-klare automatisering als de UniFlex-cobot, vooral door het MKB, is veelal een mooie laagdrempelige manier om de voordelen van automatisering te ervaren.
Want een cobot kan in de basis precies hetzelfde als een industriële robot, alleen is, vooral vanuit veiligheid, een cobot-systeem beperkter qua functionaliteiten. Maar als bedrijven al bekend zijn met geautomatiseerde productie, is een cobot vaak een ideale ontbrekende schakel binnen hun productieafdeling. Flexibel inzetbaar en zelf te programmeren.