Robot Romias wisselt gereedschap in draaimachine

De robotcellen die op dit moment voor draaimachines worden aangeboden automatiseren vooral de productwisseling. Romias heeft echter ook de automatische gereedschapwisseling geïntegreerd in haar Compact10 robotcel. Dat is deze week te zien op de Techni-Show.

In de praktijk blijkt dat de automatisering vaak wordt beperkt door het aantal beschikbare stationaire en aangedreven gereedschappen op de turret. Vooral bij de bewerking van complexe producten op een draaimachine, waarbij gaten van verschillende diameters moeten worden geboord en draad moet worden getapt, loopt de automatisering vast door de beperking van het aantal beschikbare aangedreven gereedschappen op de turret. Bedrijven lossen dat nu op door tussendoor de houders handmatig te wisselen.

Romias, specialist op gebied van industriële automatisering voor de verspanende industrie, heeft daar nu een oplossing voor ontwikkeld door de automatische gereedschapwisseling te integreren in de Compact10 robotcel. Romias ontwikkelde daarvoor een speciale grijper die de houder losdraait, deze uitneemt en een nieuwe houder in de turret plaatst en met het juiste moment weer vastzet, waarna het bewerkingsproces weer wordt voortgezet. De eerste klant gaat er na plaatsing bij de Techni-Show mee aan de slag: “Dit is iets waar wij al jaren naar op zoek zijn en er was niemand die het voor ons kon realiseren.”


Romias bouwt zowel standaard als klantspecifieke robotprojecten. “Deze nieuwe ontwikkeling geeft duidelijk aan waar onze kracht ligt. Draai-/freescentra kunnen overigens wel automatisch gereedschappen wisselen, maar zijn gelijk minimaal een factor 2 duurder.

Een Compact10 robotbeladingcel met geïntegreerde gereedschapwisseling en een draaimachine met vergelijkbare capaciteit is dan een rendabele oplossing. In geval van bestaande machines had je tot nu toe helemaal geen keus. Met de nieuwe oplossing nu dus wel.” De Compact10 robotcel staat op een geleiding voor de machine, waarmee de cel eenvoudig kan worden verplaatst zodat de machine ook goed handmatig kan worden gebruikt. Romias heeft de cel specifiek ontwikkeld voor situaties, waar de beschikbare ruimte voor automatisering beperkt is. De Compact-serie robotbeladingscellen, leverbaar in uitvoeringen met 10 en 20 kg handling gewicht, zijn universeel inzetbaar op draai- en freesmachines, worden door Romias zelf gebouwd en zijn uit voorraad leverbaar.
De Compact robotcellen worden indien gewenst, door Romias, klantspecifiek aangepast.

Share this post

De autonome revolutie binnen uw handbereik.

We komen graag in gesprek over
uw toekomst en rendement!