De eenvoud en gemak waarmee complexe industriële automatiseringen bediend kunnen worden is door Romias MI-software gegarandeerd.

Romias Innovator op de Technishow 2016

Romias is exposant bij de Technishow 2016 op 15-18 maart in de jaarbeurs in Utrecht. Voor deze beurs is er ook een Innovation Award die wordt toegekend aan innovatieve producten. Romias heeft haar Romias-MI besturing opgegeven als innovatie en is door de eerste ronde gekomen met de benoeming tot Innovator. De Romias-MI besturing zal meedingen voor de Innovatie Award. Op 20 januari zal er bekend worden gemaakt welke tien innovators genomineerd worden. Tijdens de openingsceremonie worden de winnaars bekend gemaakt.

Romias-MI; Robotbesturing die storingen actief helpt oplossen

Robotautomatiseringen aan machines blijken in de praktijk nog te vaak tot onnodige stilstand te leiden. Een robot uit een ontstane storing halen is vaak nog te moeilijk waardoor de robotleverancier te hulp moet schieten om de robot weer in zijn beginpositie te krijgen. Besturingen zijn daarnaast minder gebruiksvriendelijk dan het lijkt en vaak niet Nederlandstalig, waardoor de programmeertijd oploopt, ten koste van de productietijd. “Hoe mooi zou het zijn dat echt iedereen een robotcel kan bedienen ?”, aldus Martijn Jansen eigenaar Romias.

In antwoord hierop heeft automatiseringsspecialist Romias geavanceerde intelligentie aan de Romias-MI robotbesturing toegevoegd. Door deze ingebouwde intelligentie is er geen voorkennis benodigd om een complexe productiecel te programmeren. De intuïtieve dialoogbesturing stelt geen overbodige vragen en voorkomt dat invoerfouten gemaakt kunnen worden door alle parameters door te rekenen en in 3D te visualiseren. De hoge mate van gebruiksvriendelijkheid reduceert omsteltijden tot een minimum, waarmee de inzetbaarheid van robotautomatisering ook voor kleine seriegroottes rendabel wordt.

Ander onderscheidend kenmerk is dat de Romias-MI robotbesturing actief helpt bij het oplossen van storingen, in plaats van de productie te stoppen. Met de route-engine bepaalt de robot zelf zijn efficiënte route en kunnen routes te allen tijde afgebroken worden en andere routes veilig worden opgestart. Zodra de robot in de route naar de klauwpaat om objecten zoals gereedschapsturrets heen moet en tijdens de beweging een noodstop moet maken, hoeft de operator de robot niet handmatig uit de machine te bewegen, maar berekent de robot de meest efficiënte tegenroute. De geïntegreerde foutmeldingsmodule heeft ook de mogelijkheid om kennis van storingen te delen tussen operators. Daarmee helpt de robotbesturing een storing effectief op te lossen en gaat er geen kostbare productietijd verloren. Ook in de implementatiefase scheelt het zelflerend vermogen veel programmeer- en inleertijd, waardoor ook bij complexere robotcellen de implementatie tot 50% versneld wordt.

Bijkomende voordelen zijn minder slijtage en hogere energie-efficiëntie door het elimineren van overbodige bewegingen én het flexibel toevoegen van extra bewerkingsstations door de zelflerende productiecyclusoptimalisatie. Met haar expertise op het gebied van productie-automatisering wil Romias een bijdrage leveren aan de efficiëntieverbetering bij bedrijven in de metaal- en kunststofbewerkende industrie.

Romias, hal 11, stand 11.C007
Lees het Nieuwsartikel

Share this post

De autonome revolutie binnen uw handbereik.

We komen graag in gesprek over
uw toekomst en rendement!